Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek drożdżowy (drożdżówka)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/4 szkalnki
olej 1/3 szkalnki
jaja 2 szt.
drożdże 5 dag.
mleko letnie 1 szklanka
sól odrobina
kruszonka
masło lub margaryna Kasia 1 kostka
cukier 3/4 szkalnki
cukier waniliowy 1 op.
mąka tortowa 3 i 1/2 szklanki
mąka tortowa 1 i 1/2 szkalnki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek drożdżowy (drożdżówka)

Do miski do ciasta wsypujemy mąkę, cukier, wlewamy jajka plus trochę soli, olej, zalewamy zaczynem z drożdży i mleka. Wszystko dokładnie wyrabiamy drewnianą łyżką. Wyrobione ciasto przekładamy na blachę. Wyrabiamy kruszonkę. Na nieco wyrośnięte ciasto kładziemy owoc a na wierzch kruszonkę. Całośc lekko na wierzchu posypujemy cukrem. Pieczemy w 180 - 200 st. C. przez 30-35 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak