Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone 60 DAG
mleko 1/2 szkl
jajko 1
pieczarki 25 dag
cebula 1
śmietana 1 szkl
mąka 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat
oliwa 6 łyżek
sól, pieprz
mąka do obtaczania pulpetów
bulion warzywny 1 szklanka
żółty ser starty 2-3 łyżki
kajzerka 1 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: PULPETY W SOSIE PIECZARKOWYM

Mięso mielone dokładnie wymieszaj z wcześniej namoczona bułką, żółtym serem i jajkiem. Dopraw według uznania.
Uformuj kulki, obtocz je w mące i obsmaż ze wszystkich stron na 4 łyżkach oliwy.
Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plastry, cebulę potnij w kostkę. Najpierw na rozgrzanym tłuszczu usmaż na złoto cebulę i dołóż pieczarki, smaż kilka minut, wlej bulion. Przypraw do smaku.Zagotuj na wolnym ogniu.
Do rondelka z pieczarkami włóż usmażone pulpety i duś pod przykryciem około 10 minut.Pod koniec duszenia do garnka wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Miesza, aż sos zgęstnieje.Dopraw ziołami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak