Sposób przygotowania

Gotujemy tradycyjnie ziemniaki.
Przez ich całkowitym zagotowaniem smażymy pokrojony boczek lub sloninę. Można troszkę posolić do smaku.
Jak się ziemniaki zagotują, odlewamy wodę i je zagniatamy. Wsypujemy mąkę i szybko, energicznymi ruchami mieszamy. Nakładamy dwiema łyżkami ziemniaki tak, aby zrobiły się z nich bryłki (kształt i wielkość według uznania, ale nakładając ziemniaki na łyżki robimy to na przemiennie, aby je uformować). Tak uformowane ziemniaki układamy do naczynia i po każdym wyłożeniu warstwy zalewamy ją tłuszczem ze skwarkami. Czynności wykonujuemy w miarę możliwości szybko, aby ziemniaki nie przestygły zbytnio i nie zrobiły się zbyt gęste do uformowania.
Tak przygotowane możemy jeść same albo z np. kiszoną kapustą czy inna surówką. Doskonale smakują też z kwaśnym mlekiem cyz innym nabiałem.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    accee

    Bardzo dobry przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Slyszałam o nich, muszę spróbować
  • 2
    original
    Opublikowano

    Damian19

    zrobie ;] ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli82

    ciekawe
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mirosława4

    ciekawy przepis
  • 0
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    smacznie zapewne
  • 3
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    bardzo ciekawy przepis
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    fajne
  • 2
    original
    Opublikowano

    marchewka

    suuuper!! Można by wypróbować!
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    Trzeba spróbować;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    motomaniak

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    iziona

    Znam to danie od mojej teściowej.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !