Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi ze świeżym ogórkiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi ze świeżym ogórkiem

Ryż do sushi przygotować według podanego przeze mnie wcześniej przepisu. Płaty nori przekroić na pół wzdłuż dłuższego boku. Na 4/5 nori (kawałek musi pozostać niepokryty ryżem, aby za jego pomocą móc skleić nori) nałożyć ryż przyklejając go do nori w ten sposób, aby płat był przykryty dokładnie, ale żeby warstwa ryżu nie była zbyt gruba. Przez środek rozłożonego ryżu nałożyć palcem niewielką ilość pasty wasabi lub połączonego z wodą proszku wasabi. Ogórek umyć, obrać ze skórki i pokroić w dość grube paski. Przy brzegu płata nori, na ryżu położyć na całej długości pasek ogórka, po czym bardzo ściśle zwijać. Namoczyć pozostawiony bez ryżu pas nori od tej strony, od której był nakładany ryż, i za jego pomocą skleić \'roladkę\'. Położyć na chwilę na desce złączeniem w dół, aby się dobrze skleiło. Pokroić na kawałki bardzo ostrym nożem i postawić na półmisku. Podawać z sosem sojowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aga130982 29.02.2012 07:41
mniam
magical66 07.11.2011 15:50
ooo super
Goya 20.03.2011 20:14
oooooo

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak