Sposób przygotowania

Ryż trzykrotnie przepłukać, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować ocet do ryżu - tzw. tezu. W tym celu wymieszać ocet z cukrem i solą, odstawić.
Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, dopóki woda nie wsiąknie do ryżu. Następnie zdjąć z ognia i odstawić, nie zdejmując pokrywki jeszcze przez chwilę. Gdy ryż trochę przestygnie, ciepły wyłożyć do miski, rozdrobnić i, powoli dodając przygotowany wcześniej ocet, mieszać. Ocet powinien zostać całkowicie wchłonięty przez ryż.

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marcin Vw1

    Bardzo szybki przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Adam12

    smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ja robię troszkę łagodniejszy
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Kwestia smaku - ja lubię wyrazisty :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !