Sposób przygotowania

Ryż trzykrotnie przepłukać, odstawić na 30 minut. W międzyczasie przygotować ocet do ryżu - tzw. tezu. W tym celu wymieszać ocet z cukrem i solą, odstawić.
Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i zagotować, po czym zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut pod przykryciem, dopóki woda nie wsiąknie do ryżu. Następnie zdjąć z ognia i odstawić, nie zdejmując pokrywki jeszcze przez chwilę. Gdy ryż trochę przestygnie, ciepły wyłożyć do miski, rozdrobnić i, powoli dodając przygotowany wcześniej ocet, mieszać. Ocet powinien zostać całkowicie wchłonięty przez ryż.

Spróbuj również

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marcin Vw1

    Bardzo szybki przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    Adam12

    smaczny
  • 1
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ja robię troszkę łagodniejszy
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Kwestia smaku - ja lubię wyrazisty :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !