Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie z pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pieczarki 40 dkg
cebula 1 duza
żółtko jajek 1 szt
natka pietruszki
sól, pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie z pieczarkami

oczyścić pieczarki i cebulę, drobno pokroić i usmażyć. Wymieszać z żółtkami i posiekaną natką pietruszki. Doprawić do smaku i chwilkę podsmażyć.
Ciasto: 1 szk mąki
1 szkl wody
5 łyżek margaryny
5 jajek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sol

wodę zagotować z margaryną i solą.wsypać mąkę, rozmieszać, lekko podgrzewać, do czasu aż ciasto będzie gładkie. Odstawić garnek i ciasto lekko wystudzić. Następnie wbijać po 1 jajku dobrze wyrabiając, następnie dodać proszek do pieczenia. Blachę wysmarować mąką i posypać bułka tartą. Ciasto wykładać na blachę szprycą i zataczać kręgi o średnicy 5-6 cm, Piec w temp 180 stopni. Po upieczeniu zdjąć ptysie z blachy, rozkroić w pól i nakładać nadzienie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak