Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Leniwe pierogi

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

białego sera 1 kostka
jajko 1
mąka
mleko
masło
cukier
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Leniwe pierogi

Biały ser rozdrobnić widelcem, bądź łyżką. Dodać jajko oraz mąkę i niewielką ilość mleka. Wyrabiać dopóki ciasto nie będzie miało odpowiedniej konsystencji, dosypując mąki, gdy będzie zbyt kleiste bądź dolewać mleka, gdy będzie zbyt twarde. Następnie z ciasta formować ruloniki i kroić nożem w paski długości niecałego centymetra. Tak pokrojone wkładać do gotującej się, osolonej wody i gotować ok. 5 minut od momentu wypłynięcia. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 19.09.2012 21:02
super pierogi chociaż bardzie lubię z mięsem
bami 08.02.2012 16:55
Ciasto można wyrobić także w misce i kluseczki można wkładać łyżką do gotującej się wody, bez konieczności formowania ruloników - wypróbowane i zatwierdzone ;)
angelika14 16.11.2011 13:52
to coś dla mnie uwielbiam
ziutula
ziutula 18.12.2010 07:32
kluski zawsze

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak