Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

królik duszony z musztardą

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

tuszka królika
białe wino 1,5 szklanki
cytryna 1
mąka pszenna
masło do smażenia
cebula biała 1
gruboziarnista musztarda 6 łyżek
Liść laurowy suszony Prymat
seler naciowy 4 łodygi
śmietana 30% 1 szklanka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
sól
estragon 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: królik duszony z musztardą

Tuszkę królika opłukać i podzielić (tylne skoki na 3 części każdy, przednie na 2 części, comber w poprzek na 3 części). Mięso zalać winem połączonym z wyciśniętym z cytryny sokiem. Odstawić na 6 godzin do lodówki.
Królika wyjąć z marynaty, osuszyć. Przyprawić solą i pieprzem. Oprószyć mąką i obsmażyć na rozgrzanym maśle. Pod koniec obsmażania dodać pokrojoną cebulę, musztardę, listki laurowe, estragon oraz podzielony na nieduże kawałki seler naciowy. Zalać wszystko marynatą i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie, a płyn całkowicie wyparuje.
Pod koniec duszenia dodać do sosu śmietanę. Chwilę gotować, aż sos zgęstnieje. doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiakova 21.03.2011 20:39
pycha, uwielbiam królika

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak