Sposób przygotowania

Drożdże rozprowadzam łyżeczką cukru i dodaję letnie mleko. Posypuję łyżką mąki i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę wsypuję do miski i solę. Masło rozpuszczam ( w kuchence, minuta na 500 W), jajka roztrzepuję delikatnie z cukrem ( widelcem wystarczy). Dodaję do mąki wyrośnięty rozczyn, jajka, maślankę ( w temperaturze pokojowej, nie z lodówki), mieszam, na koniec dodaję letnie masło. Ubijam to wszystko ukośnymi ruchami drewnianej łyżki, 7-10 minut, aż pojawią się pęcherzyki powietrza i ciasto odstaje od miski. Potem przekładam ciasto do szczelnego worka foliowego, zawiązuję i wkładam do miski z zimna wodą. Jak worek z ciastem wypłynie na wierzch, ( trwa to około godziny) , ciasto jest wyrośnięte. Można też odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, ale wtedy jest mniej puszyste.
Mak(powinien być biały, ale z braku może być ciemny) zaparzamy, najlepiej na noc, gdy napęcznieje - odcedzamy i mielimy ( można blenderem). Żółtka ucieramy z miękkim masłem i cukrem, białka trzepiemy na pianę. Ucieramy mak z masą żółtkową i miodem, dodajemy bakalie, aromat i pianę.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5-7 mm, wycinamy kwadraty, które dzielimy na trójkąty. Nakładamy farsz makowy i zwijamy - może nadzienie wystawać na zewnątrz. Pieczemy w 200 C, na złoto, co trwa kilkanaście minut. Lukrujemy lub polewamy polewą czekoladową.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    MAR3STA

    znakomite, chciałoby się je schrupać
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Mati13

    mmm pychotka!
  • 1
    original
    Opublikowano

    gacopierz23

    smakowite
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    4muffins

    jak ja bym takiego zjadła
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kuklik

    aż ślinka leci
  • 3
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    bardzo apetyczne!
  • 0
    original
    Opublikowano

    bami

    Ach te marcińskie rogale :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    wyglądają przepysznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    tyle sie o nich słyszy w tv - muszą być bardzo smaczne,robią furorę:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    certyfikat się należy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Kuchareczka2

    wyśmienite
  • 1
    original
    Opublikowano

    Ada-Gaba

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    chyba najbardziej znane rogale:))
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    chyba najbardziej znane rogale:))
  • 1
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    chyba najbardziej znane rogale:))
  • 0
    original
    Opublikowano

    smerfetka79

    chyba najbardziej znane rogale:))
  • 0
    original
    Opublikowano

    rjustysia

    Rzeczywiście w tv dużo się o nich mówi :) Bardzo chętnie spróbowałabym choć jeden.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    Jadłam je w dziecięcych czasach, pyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokus

    piękne !!! Ja nigdy jeszcze ich nie robiłam, a u Ciebie wyglądają tak pysznie, że muszę kiedyś wypróbować przepis ;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !