Sposób przygotowania

Wymyć starannie owoce. Obrać cienko ze skorki cytryny i 1 kg. Pomarańczy. Odrzucić biały miąższ. Skórkę pokroić w cienkie paseczki. Zagotować w garnku 0,5 l wody i wrzucić pokrojona skórkę. Gotować 10 min. Odcedzić.
Wylać wodę. Zagotować następna ilość wody i wrzucić skorki na 3-4 min i znowu odcedzić. Pozostałe pomarańcze obrać. Razem z tymi bez skory,podzielić na cząstki i trzymać w naczyniu,gdzie puszcza sok.
Do garnka wlać trochę wody, wsypać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpuści.Do gorącego syropu wrzucić pokrojona skórkę i kawałki pomarańczy z sokiem. Gotować na średnim ogniu godzinę. Konfitura jest gotowa, gdy zaczyna gęstnieć,gęstnieć pomarańcze są szkliste.
Wlać do czystych słoików.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof42

    parę słoiczków by się przydało

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !