Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitury pomaranczowe

3.0
(20)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 2 kg
cytryna 2 sztuka
cukier 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitury pomaranczowe

Wymyć starannie owoce. Obrać cienko ze skorki cytryny i 1 kg. Pomarańczy. Odrzucić biały miąższ. Skórkę pokroić w cienkie paseczki. Zagotować w garnku 0,5 l wody i wrzucić pokrojona skórkę. Gotować 10 min. Odcedzić.
Wylać wodę. Zagotować następna ilość wody i wrzucić skorki na 3-4 min i znowu odcedzić. Pozostałe pomarańcze obrać. Razem z tymi bez skory,podzielić na cząstki i trzymać w naczyniu,gdzie puszcza sok.
Do garnka wlać trochę wody, wsypać cukier i gotować na małym ogniu aż się rozpuści.Do gorącego syropu wrzucić pokrojona skórkę i kawałki pomarańczy z sokiem. Gotować na średnim ogniu godzinę. Konfitura jest gotowa, gdy zaczyna gęstnieć,gęstnieć pomarańcze są szkliste.
Wlać do czystych słoików.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 19.04.2011 15:49
parę słoiczków by się przydało

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak