Sposób przygotowania

1. Grzyby dokłanie oczyścić i krótko umyć. Pokroić w plasterki i wrzucić na wrzątek. Gotować na wolnym ogniu około 10 min.
2. Odlać na sito, przepłukać gotowaną wodą i pozostawić do odcieknięcia.
3. Drobno pokroić 5 dkg słoniny, zesmażyć, dodać posiekaną cebulę i przyrumienić. Wreszcie dodać mąkę, zrumienić.
4. Całość wymieszać z grzybami, przyprawić solą i pieprzem.
5. Farsz nakładać na wykrojone z ciasta kółka i lepić pierogi. Gotować w osolonym wrzątku przez 2-3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
6. Pozostałe 5 dkg słoniny zesmażyć do polania gotowych pierogów lub użyć kwaśnej śmietany ok. ćwierci szklanki.

W wersji wegetariańskiej cebule należy zeszklić na łyżce masła, dodać także do masy 2 łyżki tartej bułki. Gotowe polewać kwaśną śmietaną.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    adam1f

    dobry

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !