Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oponki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

twaróg 30dag
mąka 50dag
jajko 2
proszek do pieczenia 2łyżeczki
cukier 1szkl.
cukier wanilinowy
masło 5łyżek
olej do smażenia 1l

Przepis i sposób przygotowania na: Oponki

Twaróg trzy razy przepuścić przez maszynkę.Mąkę przesiać,połączyć z proszkiem do pieczenia.Dodać posiekane masło,cukier,cukier waniliowy,jajka i twaróg.Wszystkie składniki wyrobić na gładkie ciasto,rozwałkować,szklanką wyciąć krążki.W środku każdego kieliszkiem wyciąć mniejsze kółka.Tłuszcz rozgrzać,porcjami wkładać oponki,smażyć na złoty kolor z obu stron.Przełożyć na papierowy ręcznik.Polewę stopić,z jednej strony posmarować krążki,udekorować paseczkami lukru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak