Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta z jabłkami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
masło 1 kostka
cukier 1/2 szklanki
żółtko jajek 4
śmietana 1-2 łyżki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy ok. 1/2 opakowania
budyń waniliowy 2 łyżki
płatki migdałowe

Przepis i sposób przygotowania na: tarta z jabłkami

Składniki na ciasto połączyć ze sobą w miarę szybko następnie ciasto schłodzić w lodówce ok. pół godzinki. Po upływie tego czasu margaryną wysmarować formę do tarty a następnie posypać bułką tartą i wylepić ciastem dno formy oraz boki. Piec ok. 10 minut w mocno nagrzanym piekarniku.
Przygotować nadzienie. Jabłka obrać ze skórki i pokroić je w plasterki dodać cukier i cukier waniliowy i całość dusić do miękkości. Do gorącej masy jabłkowej dodać proszek budyniowy i dokładnie wymieszać. Ja całość jeszcze zmiksowałam.
Powstałą masę rozsmarować na podpieczonym spodzie i posypać płatkami migdałowymi tak aby jabłka były zakryte. Piec jeszcze ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
gotowe już ciasto wyjąć i posypać cynamonem ja dodatkowo zrobiłam jeszcze kropelki z karmelu. (rozpuściłam cukier aż stał się płynny)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 12.02.2014 15:08
pyszna tarta
Margo1 10.03.2013 08:47
moja ulubiona
Monika193
Monika193 11.11.2010 23:00
super
MAR3STA 10.11.2010 15:20
smakowicie wygląda!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak