Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowy cud

3.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2 szklanka
margaryna 1 sztuka
żółtka jaj 4 sztuka
cukier waniliowy 1 sztuka
kakao 2 łyżeczki
białka jaj 4 sztuka
cukier 1 szklanka
orzechy 1 posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowy cud

Do mąki dodać: margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, cukier waniliowy. Posiekać wszystko nożem, zagnieść ciasto,podzielić na 3 części. Do jednej dodać 2 łyżeczki kakao. Po jednej części ciasta białego i ciemnego zamrozić. Pozostałe białe ciasto rozwałkować, nałożyć do formy i posmarować powidłami śliwkowymi. Posypać ciemnym ciastem startym na grubej tarce.
Przygotować masę orzechową: białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać pokrojone orzechy i delikatnie wymieszać. Na ciasto nałożyć masę orzechową i zetrzeć pozostałe ciasto białe. Piec w temperaturze 200 oC około 30 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 16.04.2011 19:02
znowu cud
marta0906 10.12.2010 16:08
przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak