Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obrać, ugotować i rozgnieść, wystudzić. Uformować kwadrat, podzielić na cztery części, jedna wyjąć i wsypać tyle mąki ziemniaczanej ile wyjęło się ziemniaków. Dołączyć wyjęta część i wyrobić ciasto, jeżeli będzie lepkie, do dosypać jeszcze troszkę mąki.

2. Z ciasta uformować małe kuleczki i palcem zrobić wgłębienie.

3. Kluski gotować w osolonej wrzącej wodzie przez ok. 5 min, do czasu wypłynięcia na wierzch.

4. Cebule pokroić zarumienić na patelni, dodać pokrojone w paski piersi z kurczaka, przyprawić i polać odrobina oleju. Zarumienić na patelni. Podlać wada i dusić ok. 10 min. Sos można zagęścić mąką.

5. Podawać na ciepło z kluskami.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    moje ulubione

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !