Sposób przygotowania

+ 1 szt. Cebula
+ 1 szt. Pietruszka Korzeń

Jarzyny kroimy na kawałki, wątróbkę kroimy w kostkę o wymiarach 2 -3 centymetrów. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, kładziemy masło i obsmażamy jarzyny, następnie dodajemy wątróbkę i smażymy razem przez kilka minut, ciągle mieszając. Potem dodajemy część śmietany, zmniejszamy ogień, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy tak długo, aż jarzyny i wątróbka staną się miękkie. Jajko mieszamy z resztą śmietany wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy razem kilkanaście minut. Całą masę na pasztet przeciskamy przez maszynkę do mięsa raz, następnie drugi raz dodając masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Do pasztetu można też dodać pistacjowe orzeszki i dobrze wymieszać razem.
Pasztet wykładamy do formy kształcie kury, zajączka czy baranka, wkładamy do lodówki na kilka godzin.

Po wyjęciu pasztetu z lodówki ozdabiamy marchewką, oliwkami, pietruszką, majonezem najlepiej w tubce.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Beata61

    Świetny pomysł!
  • 1
    100_7604
    Opublikowano

    misia53

    O kurczę , ale kurka!!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta41

    Przepyszne zdolności !
  • 1
    original
    Opublikowano

    polly66

    aż szkoda ruszać tę kwokę ;]
  • 0
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    ten pasztecik jest cudny :)))
  • 0
    original
    Opublikowano

    Bartolomeo

    przepyszny w dodatku musi byc
  • 0
    original
    Opublikowano

    stokrotka

    świetny pomysł
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    pycha
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    A kto później tej biednej kurce odcina głowę :) Pyszna kurka.
  • 1
    original
    Opublikowano

    alaaa

    jaka śliczna

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !