Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet - kurka złotopiórka
+ 1 szt. Pietruszka Korzeń
Jarzyny kroimy na kawałki, wątróbkę kroimy w kostkę o wymiarach 2 -3 centymetrów. Na rozgrzaną na patelni oliwę z oliwek, kładziemy masło i obsmażamy jarzyny, następnie dodajemy wątróbkę i smażymy razem przez kilka minut, ciągle mieszając. Potem dodajemy część śmietany, zmniejszamy ogień, solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową i dusimy tak długo, aż jarzyny i wątróbka staną się miękkie. Jajko mieszamy z resztą śmietany wlewamy na patelnię, mieszamy i dusimy razem kilkanaście minut. Całą masę na pasztet przeciskamy przez maszynkę do mięsa raz, następnie drugi raz dodając masło, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Do pasztetu można też dodać pistacjowe orzeszki i dobrze wymieszać razem.
Pasztet wykładamy do formy kształcie kury, zajączka czy baranka, wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Po wyjęciu pasztetu z lodówki ozdabiamy marchewką, oliwkami, pietruszką, majonezem najlepiej w tubce.