Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fale Dunaju

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 6 szt
margaryna 25 dag
mąka 2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
śliwki węgierki 1 kg
cukier waniliowy 15 g
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
aromat rumowy 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Fale Dunaju

Masło utrzeć z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sztywno ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na brytfannę wyłożoną pergaminem, do drugiej dodać kakao i dwie łyżki wody, wyłożyć na jasne ciasto. Na wierzchu dość gęsto rozłożyć owoce. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni około 45 min. Gdy ciasto wystygnie wyłożyć masę budyniowa i oblać polewą czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna59 30.07.2012 18:50
ze sliwkami jeszcze nie robiłam
romanrafal
romanrafal 08.02.2012 16:10
świetne ciasto
IKrakowianka 11.11.2011 00:28
pychotka
mehia 29.12.2010 08:05
moje ulubione ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak