Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

roszponka z pieczoną szynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wiejska szynka 8 plastrów
orzechy laskowe mała garść
sok z cytryny
oliwa 5 łyżek
wędzony bundz 2 grube plastry
duża garść roszponki
szczypiorek usiekany
kiełki lucerny
bazylia świeża
sól
konfitura 1 śliwkowa

Przepis i sposób przygotowania na: roszponka z pieczoną szynką

Szynkę pokroić w cienkie paski. Rozłożyć na pokrytej papierem do pieczenia blasze. Piec ok. 15 minut w temp. 200 stopni. W mocno nagrzanym piekarniku podpiec też orzechy laskowe.
Konfiturę wymieszać z odrobiną soli, soku z cytryny. Dodać troszkę pieprzu do smaku i oliwę.
Ser pokroić w grubą kostkę. Wymieszać z opłukaną i osączoną roszponką oraz szynką.
2 łyżki dressingu odłożyć. Resztę wymieszać ze składnikami sałatki. Ułożyć ją na talerzu. Udekorować pozostałym dressingiem. Posypać tymiankiem, szczypiorkiem, kiełkami lucerny i porwanymi listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 24.01.2012 17:35
Pyszne danie :)
mala2021 21.10.2011 08:20
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak