Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek chałwowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szklanka mąki
mąka krupczatka 1,2 szklanki
zółtka jajek 3
cukier 1,4 szklanki
szczypta soli
chałwa 250 gram
śmietana 30% 100 ml
ewentualnie kakao 1/2 łyżeczki
orzechy włoskie do dekoracji
żurawina do dekoracji
migdały do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek chałwowy

Z mąki, mąki krupczatki, żółtek, cukru, szczypty soli zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować (część odłożyć) i wyciąć z niego prostokąt o wymiarze 20x35 cm. Ciasto umieścić w wyłożonej pergaminem blaszce. Z odłożonego ciasta uformować wałeczek. Przykleić go do brzegów prostokąta. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Chałwę drobno posiekać lub rozdrobnić za pomocą miksera. Następnie zmiksować ze śmietaną i kakao. Wyłożyć na upieczony spód. Wierzch wyrównać. Ozdobić orzechami, migdałami i żurawiną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dorotka0000025 26.04.2012 15:32
super
marta1371 13.06.2011 22:32
Kupię chałwę i zrobię takie ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak