Sposób przygotowania

Z mąki, mąki krupczatki, żółtek, cukru, szczypty soli zagnieść ciasto. Uformować je w kulę, owinąć folią i wstawić przynajmniej na godzinę do lodówki.
Ciasto rozwałkować (część odłożyć) i wyciąć z niego prostokąt o wymiarze 20x35 cm. Ciasto umieścić w wyłożonej pergaminem blaszce. Z odłożonego ciasta uformować wałeczek. Przykleić go do brzegów prostokąta. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Chałwę drobno posiekać lub rozdrobnić za pomocą miksera. Następnie zmiksować ze śmietaną i kakao. Wyłożyć na upieczony spód. Wierzch wyrównać. Ozdobić orzechami, migdałami i żurawiną.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !