Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki wieprzowe na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

polędwica wieprzowa 1 kg
olej 5 łyżek
ocet balsamiczny 5 łyżek
cytryny 2 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 4 szt.
małe ostre papryczki 2 szt.
natka pietruszki 0,5 pęczka
bagietka 1 szt.
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki wieprzowe na ostro

Polędwiczki opłukać, osuszyć, pokroić na 2 cm plastry i lekko rozgnieść dłonią. Oprószyć solą i pieprzem.

Połączyć olej balsamiczny z octem, dodać ziarna kolorowego pieprzu, liście laurowe (połowę pokruszyć) i pokrojone drobno papryczki. Wszystko razem wymieszać.

Każdą porcję mięsa posmarować przygotowaną marynatą i odstawić w chłodne miejsce na ok godzinę.

Mięso wraz z marynatą ułożyć na folii aluminiowej (każdą porcję oddzielnie) zawinąć, włożyć do piekarnika i piec ok. 10 - 15 minut. W połowie pieczenia rozinąc folię, obrócić mięso na drugą stronę. Można podawać w odwiniętej folii razem z bagietką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak