Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

żurek na żeberkach

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białe kiełbaski 3 szt.
mocno wędzona kiełbasa 20 dag
szynka 25 dag
włoszczyzna 1/2 porcji
butelka żurku
ząbki czosnku 2
Liść laurowy suszony Prymat 2
łyżka oliwy
ziarenka ziela angielskiego 3
Majeranek suszony Prymat
sól
pieprz
żeberka wędzone 20 dag
jajko ugotowane na twardo 4 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: żurek na żeberkach

Włoszczyznę obierz, opłucz, a następnie włóż do dużego garnka razem z żeberkami, białą kiełbasą, listkami laurowymi oraz zielem angielskim. Zalej 2 litrami wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 40 minut.
Po ugotowaniu wywar starannie przecedź. Wlej do niego żurek i zagotuj. Następnie dopraw zupę posiekanym czosnkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
Cebulkę dość drobno posiekaj, szynkę, białą oraz wędzoną kiełbasę pokrój w kostkę. Przesmaż razem na oliwie. wszystko przełóż do zupy. Dodaj mięso z żeberek. Żurek podawaj z jajkami pokrojonymi w plasterki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 20.02.2016 15:13
miałam wczoraj taki żurek,pyszny
Margo1 23.05.2015 16:05
Takiego nie robiłam
Ela15 11.05.2015 18:17
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak