Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Vol-au et vent z zielonym groszkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto francuskie 30dag
żółtko jajek 2
mięso z pieczonego kurczaka 25dag
groszek konserwowy 15dag
śmietana gęsta 2łyżki
natka pietruszki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Vol-au et vent z zielonym groszkiem

Mięso pokroić w drobną kostkę,wymieszać z osączonym groszkiem,śmietaną i posiekaną natką pietruszki,doprawić do smaku solą i pieprzem.Ciasto podzielić na 3części i kolejno rozwałkować je na placek grubości 5mm.Z każdego wyciąć 6krążków o średnicy 10cm.Ze środka trzech tych krążków wyciąć o centymetr mniejszej średnicy.Uzyskane pierścienie ciasta posmarować rozmąconymi żółtkami.Na pełnych krążkach ciasta ułożyć po 2pierścienie jeden na drugim tak,by ich posmarowana żółtkami strona dotykała do suchego ciasta.Lekko przycisnąć,by krążek i te 2 pierścienie ciasta zlepiły się,tworząc płytkie foremki.Ułożyć je wraz z połową krążków ciasta na blasze,posmarować resztą żółtek i piec ok.15min w piekarniku nagrzanym do 180stopniC.Do ciepłych vol-au vent nałożyć nadzienie,przykryć wyciętymi krążkami i od razu podawać do czystych zup warzywnych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak