Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z kurczaka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1,2kg
marchewki 2
seler 10dag
por (biała część) 10dag
groszek konserwowy 10dag
białko 2
Żelatyna wieprzowa Prymat 7łyżeczek
natka pietruszki kilka gałązek
pomidor
pieprz
sól
jajko ugotowane na twardo 2

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z kurczaka

Kurczaka, podzielić na ćwiartki,włożyć do rondla,zalać zimną wodą i zagotować.Dodać warzywa,osolić i gotować na małym ogniu ok.60min.Gdy będzie miękki,ostudzić go w rosole,wyjąć,usunąć skórę i kości,a mięso posiekać.Do odtłuszczonego i przyprawionego solą i pieprzem przestudzonego bulionu dodać białka rozkłócone z odrobiną wody,namoczoną w zimnej wodzie żelatynę,wymieszać,minutę gotować na małym ogniu,przecedzić przez sitko wyścielone gazą (powinno być ok.4szklanek klarownej płynnej galaretki).Dna pojemników do galarety zalać cienką warstwą galarety.Gdy zastygnie,rozłożyć na niej groszek,cząstki jaj,natkę i posiekane mięso.Zalać gęstniejącą galaretą i odstawić w chłodne miejsce.Zakrzepłe galaretki przełożyć na półmisek,przybrać ćwiartkami pomidora i natką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak