Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

CIASTO \"PALCE LIZAĆ\"

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 5 łyżeczek
jajko 5 sztuk
mąka 5 łyżek
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
masa
żółtko jajek 5 sztuk
mąka 3 łyżki
mleko 1/2 litra
masło kostka
cukier puder 1 szkl.
wiórki kokosowe 1/2 szkl.
Piana:
białko 5 sztuk
cukier 1 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: CIASTO \"PALCE LIZAĆ\"

CIASTO: ubić białka, dodać cukier, dalej ubijać, dodając po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając połączyć z jajkami i cukrem. Upiec.

MASA: żółtka połączyć z mąką oraz mlekiem, ugotować na małym ogniu budyń. Ciągle mieszać by się nie przepaliło. Masło zmiksować z cukrem pudrem, dodać wystudzony budyń, pod koniec dosypać wiórki. Masę wykładać na biszkopt.

PIANA: żelatynę rozpuścić w połowie szklanki gorącej wody. Ubić białka, na koniec dodać cukier. Wlać ostudzoną żelatynę, wymieszać. Pianę wyłożyć na masę.

POLEWA: 1/2 margaryny rozpuścić, dodać 3 łyżki kakao oraz 2 łyżki cukru. Rozmieszać, pod koniec dodać roztrzepane jajko, ucierać. Polewę wylać na ciasto.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 21.11.2010 08:49
bardzo smaczne ciasto :)
Goya 08.11.2010 18:39
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak