Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Miodowe kulki rozgrzewające

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 50 dag
płatki owsiane 50 dag
kakao 5 łyżek
cynamon Prymat 1/2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Miodowe kulki rozgrzewające

Kulki o bardzo intensywnym, rozgrzewającym smaku.

Płatki owsiane wsypać na blachę i prażyć je w piekarniku w temp. 150˚C aż staną się chrupkie. W czasie prażenia mieszać je. Przestudzić.
Miód roztopić w garnuszku (najlepiej by był z rzepaku lub lipowy).
Do rondla 2 litrowego dodawać po kolei: kakao, roztopiony miód, cynamon, imbir. Gotować to ok. 2 min na małym ogniu. Nie dopuścić do zbyt dużego pienienia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Wsypać do masy płatki owsiane i mieszamy, aż cały miód osiądzie na płatkach. Odstawić do przestudzenia, ale nie do wystudzenia. Kulki wielkości orzecha włoskiego najlepiej formuje się z ciepłej masy palcami, gdyż im zimniejsza, tym bardziej stają się twarde i mniej uległa formowaniu. Niestety, palce się kleją, dlatego może sprawiać trudności w formowaniu. Uformowane kulki najlepiej układać na talerzu lub metalowej tacce i odstawić w chłodne miejsce do zastygnięcia. Nie ściskać mocno formowanych kulek, gdyż będą wtedy bardzo twarde.
Najlepsze po kilku godzinach gdy płatki już zmiękną.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Teresa19 09.08.2011 20:45
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak