Sposób przygotowania

Zrobić zaczyn drożdżowy: podgrzać mleko do temp. ok. 35˚C, wkruszyć drożdże, posypać łyżeczką cukru i odstawić na ok. 10 minut do „ruszenia się”. W miedzy czasie można roztopić masło i zacząć schładzać.
Mąkę przesiać, wymieszać z cynamonem i imbirem, cukrem i cukrem waniliowym. Wlać zaczyn drożdżowy i zacząć wyrabiać. Następnie dodać żółtka roztrzepane widelcem, dalej wyrabiając. Dodać roztopiony tłuszcz. Wyrabiać, aż ciasto będzie odchodzić od ręki (ewentualnie dodać jeszcze trochę mąki). W czasie tego wyrabiania dodać bakalie. Odstawić kolejny raz do wyrośnięcia ciasta w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
Na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia kłaść w odstępach formowane kulki o średnicy ok. 5cm. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować je z wierzchu mlekiem.
Piec w temp. 180˚C (ja wstawiam już do średnio wygrzanego piekarnika) do złotego koloru ok. 20 minut.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Super, podobają mi się :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Martysia

    Muszą być smaczne :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    haniaa

    są:) ale wymagają \"serca\" w czasie wyrabiania ciasta, bo wtedy wychodzą najlepsze :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    marzencia2007

    muszę wypróbować ;]
  • 0
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    muszą byc pyszne z pieczonym jablkiem :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !