Sposób przygotowania

Szpinak mrożony ze śmietaną rozmrażamy w mikrofali albo wyjmujemy wcześniej z zamrażalnika. Odlewamy nadmiar wody.
Czosnek obieramy z łusek, kroimy w plasterki i wrzucamy go na rozgrzany olej na patelni. Gdy czosnek się zrumieni, wyjmujemy go ostrożnie z oleju i na sam olej wrzucamy płatki migdałowe (lub słupki z migdałów) i prażymy je do lekkiego zrumienienia na małym ogniu (nie mogą się przypalić!). Gdy się zrumienią dodajemy na patelnię szpinak i smażymy nadal na małym ogniu ok 5 do 10 minut do odparowania wody ze szpinaku i uzyskania odpowiedniej konsystencji - im dłużej na patelni, tym będzie gęstszy.

Podawać póki jest ciepły, najlepiej do ryby albo makaronu.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    Mhmm... szpinaku z migdałami jeszcze nie próbowałam. Ciekawy przepis!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Martysia

    Fajny przepis, muszę wypróbować :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tomasz17

    muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grazyna0211

    ciekawe połączenie
  • 0
    original
    Opublikowano

    olivka

    nie jadłam szpinaku w taki sposób połączonego i chyba na razie sie powstrzymam od wypróbowania, ale niepowiedziane, że kiedyś nie wypróbuję bo ciekawy
  • 0
    original
    Opublikowano

    Brigitte

    a to ciekawe, z migdałami w szpinaku nigdy się nie spotkałam.. może pora spróbować :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    jeanette_v

    Ciekawe, zawsze się zastanawiałam właśnie co by dodać do rozmrożonego szpinaku,...

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !