Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Maślak marynowany

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślaki 1 kg
ocet 10 % 1 szklanka
cebula biała 2 szt
cukier 2 łyżki
sól
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 7 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 2-3 ziarna

Przepis i sposób przygotowania na: Maślak marynowany

Oczyszczone i starannie opłukane maślaki włożyć do garnka, zalać 5 szklankami posolonej wody i ugotować na wolnym ogniu. Osączyć na sicie. (wywar można użyć do zupy). Przygotować zalewę, do octu wlać 2 szklanki wody, włożyć cebulę w całości, cukier, łyżeczkę soli oraz pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gotować kilka minut na małym ogniu. Rozłożyć grzyby do wyparzonych słoików, zalać zalewą, zakręcić słoiki. poczekać 2-3 tyg i można wsuwać. Ja nie pasteryzuję i nigdy się nie zdarzyło żeby coś było nie tak. A właśnie nie wkładam cebuli do słoików ponieważ istnieje możliwość, że zmętnieją.
Taką samą zalewę stosuję do czosnku marynowanego i pieczarek marynowanych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak