Sposób przygotowania

Oczyszczone i starannie opłukane maślaki włożyć do garnka, zalać 5 szklankami posolonej wody i ugotować na wolnym ogniu. Osączyć na sicie. (wywar można użyć do zupy). Przygotować zalewę, do octu wlać 2 szklanki wody, włożyć cebulę w całości, cukier, łyżeczkę soli oraz pieprz, ziele angielskie, liść laurowy i gotować kilka minut na małym ogniu. Rozłożyć grzyby do wyparzonych słoików, zalać zalewą, zakręcić słoiki. poczekać 2-3 tyg i można wsuwać. Ja nie pasteryzuję i nigdy się nie zdarzyło żeby coś było nie tak. A właśnie nie wkładam cebuli do słoików ponieważ istnieje możliwość, że zmętnieją.
Taką samą zalewę stosuję do czosnku marynowanego i pieczarek marynowanych.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !