Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Orzechowiec

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
cukier 15 dag
miód sztuczny 20 dag
mąka 1/2 kg
jajko 3 sztuki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masa
orzechy zmielone 15 dag
mleko 1 szklanka
masło 15 dag
cukier puder 15 dag
orzechy włoskie 15 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: Orzechowiec

Ciasto: Z całości wyrobić ciasto, podzielić na 3 części i piec najlepiej kilka dni wcześniej aby placki zmiękły.

Masa:
Orzechy mielone zalać zagotowanym i gorącym mlekiem
Osobno utrzeć masło oraz cukier puder. Do utartej masy dodawać stopniowo zaparzone w mleku orzechy Ucierać aż powstanie puszysta masa. Można dodać sok z 1/4 cytryny.
Placki przełożyć masą na wierzch polewa czekoladowa

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 05.09.2012 22:39
wygląda apetycznie i brzmi ciekawie
Marzena34 04.05.2011 11:37
bardzo fajny przepis,nieskomplikowany-na pewno smaczny
suzana 08.11.2010 12:59
chętnie bym pochłonęła taki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak