Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 250 g
cukier 1 szklanka
mak niebieski 2 szklanki
masło 3 łyżki
śmietana 4 łyżki
mąka 2 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 1 szklanka
bakalie
jajko 3 do ciasta
jajko 4 do masy makowej

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec

Ciasto: margarynę utrzeć z 3 żółtkami i 1 szklanką cukru. Dodać 2 szklanki mąki i proszek do pieczenia , 4 łyżki śmietany i ubite białka, połączyć. Ciasto wyłożyć na blachę , na wierz mak.
Masa makowa:sparzyć 2 szklanki maku.Następnie zimny mak przepuścić przez maszynkę 3 razy. Mak utrzeć z 3 łyżkami masła 1 szklanką cukru pudru i 4 żółtkami. Do powstałej masy dodać ubite białka i rodzynki.

Piec w temp. 180stopni.
Czas pieczenia 45minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bartek8585 26.08.2012 09:35
jedno z moich numerów 1
aacaac 07.10.2011 12:13
lubię
gośka 28.04.2011 15:10
uwielbiam makowce
Krzysztof42 14.04.2011 16:42
siała baba mak a potem upiekła makowca
angelika14 05.03.2011 09:54
wspaniały

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak