Sposób przygotowania

Pamiętacie bajkę o Jasiu i Małgosi? ..... Przypomnijmy sobie...

Za górami za lasami, za siedmioma ananasowymi wzgórzami żyło dinozaurowe rodzeństwo: Jaś i Małgosia. Małgosia zawsze chciała być pielęgniarką i pomagać innym, Jaś chciał zostać budowniczym. On również miał na uwadze dobro innych. Ich macocha Wstrętna Dinozaurzyca nie znosiła dzieciaków, dlatego chciała się ich pozbyć. Kazała dzieciom iść w nocy po ananas. Nie było wtedy kompasów ani nawigacji.... Wstrętna dobrze o tym wiedziała.... Las ananasowy był bardzo gęsty, trudno było znaleźć jakąkolwiek ścieżkę. Macocha zapomniała o jednej rzeczy, a mianowicie o tym, że dzieci są niezwykle bystre, mądre i zaradne. Jaś i Małgosia wiedzieli co się święci…. Postanowiły zabrać ze sobą sakiewkę z jedzeniem. Skąd jednak wziąć sakiewkę… Nie mieli materiału, a woreczki foliowe nie śniły się wtedy jeszcze nawet filozofom…Postanowiły usmażyć naleśniki koperkowo- czosnkowe (zapach czosnku miał odstraszać ewentualnych napastników, np. Babę DinoJagę ). Do woreczka dzieci włożyły kapustkę – źródło witaminy C, bo nie chciały się przeziębić, aromatyczne mięsko w sosie koperkowo-cytrynowym, aby mieć dużo siły i pyszne grzybki, żeby lepiej smakowało Choć sakwa była ogromna i musieli wciągnąć ją na swój drewniany wóz, wyruszyli… Szli, szli i jedli… Zamiast kamieni, spotykali na swej drodze kostki ananasa (las przecież był ananasowy), o który prosiła Wstrętna Macocha… Aby się nie zgubić, część złotego mięska wyrzucali na drogę (ówczesna nawigacja)…. Czy dotarli do Baby DinoJagi… Czy Baba DinoJaga chciała zjeść Jasia i Małgosię?… Przecież wiecie jak ta historia się skończyła …


1. Zrobić naleśniki (sakwę). 3 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki mleka, 2 jajka, pieprz kolorowy Prymat, posiekany koperek i 1 posiekany ząbek czosnku wymieszać za pomocą miksera lub Bendera. Dodać szklankę wody. Smażyć na oleju.
2. Złote mięsko: 2 piersi z kurczaka (ok. 500 gramów) pokroić w kostkę. Do piersi dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, przyprawę do kurczaka Prymat, odrobinę słodkiej papryki Prymat, posiekany koperek i 3 łyżki oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni tak długo, aż mięsko będzie miękki i chrupiące zarazem.
3. Ugotować kapustę kiszoną (500 gramów) doprawić kolorowym pieprzem Prymat.
4. Pieczarki obrać pokroić. Smażyć na maśle. Pod koniec smażenia doprawić kolorowym pieprzem Prymat i solą Prymat.
5. Na naleśnik położyć kapustę, pieczarki i mięso. Ułożyć sakiewkę, posypać serem. Sakiewkę związać folią. Zapiekać kilka minut w piekarniku (200 stopni)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna70

    fajne zdjęcia :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Zabawna historia ... i fajne danie
  • 0
    original
    Opublikowano

    alaaa

    fajne,,
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Viki

    mniam mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    nieźle
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Fajnie wygląda.
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Fajnie wygląda.
  • 0
    original
    Opublikowano

    lukoszek88

    Fajne zdjęcia:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    lukoszek88

    Fajne zdjęcia:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    rewelacja

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !