Sposób przygotowania

Z mąki, margaryny, 12 dkg cukru, 4 żółtek, proszku do pieczenia, soku z cytryny i otartej skórki cytryny (porządnie wyszorowanej cytryny :) ) wyrobić kruche ciasto i wstawić je do lodówki, żeby się schłodziło. Następnie ok. 3/4 ciasta wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem blaszkę, posmarować na wierzchu powidłami, a z pozostałego ciasta ułożyć na wierzchu skośną kratkę. Zrobić bezę: 4 białka ubić na sztywno, po czym dodać 30 dkg cukru i dalej ubijać. Tak przygotowaną bezą wypełnić oczka kratki na cieście. Piec ok. 40 minut w temperaturze 180 st.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    świetne ciasto
  • 3
    original
    Opublikowano

    caffee_tea

    Uwielbiam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !