Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zabajone

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

żółtek 6
cukru 6 łyżek
półwytrawnego wina marsala niepełna szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Zabajone

Niewielki garnek napełnić mniej więcej do połowy wodą i zagotować. Wówczas zmniejszyć gaz, żeby woda była gorąca, ale nie gotowała się, a parowała. Do metalowej miseczki wbić żółtka, ubijać dodając cukier aż do momentu powstania puszystej i gęstej masy. Następnie ustawić miskę na garnku z gorącą wodą (nie wolno jej zanurzyć!) i powoli wlewać wino (można je też zastąpić np. sherry czy porto), energicznie przy tym ubijając. Kiedy masa będzie puszysta, zdjąć miskę z ognia i jeszcze chwileczkę ubijać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 05.06.2012 11:40
pyszne :)
iga2 21.08.2011 23:47
zapowiada się ciekawie...
Zoso 22.07.2011 23:13
dobry deserek
romanrafal
romanrafal 08.12.2010 17:06
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak