Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamowy kurczak

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kurczak 1-1,3 kg
papryka
cebula
małych kolb kukurydzy 5 dag
piwa szklanka
sezam
sól
pieprz
suszona kolendra
olej sezamowy 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamowy kurczak

Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i natrzeć: solą, pieprzem i kolendrą, po czym odstawić do lodówki na ok. pół godziny. Po tym czasie przełożyć go do nasmarowanej uprzednio formy i skropić olejem sezamowym, po czym wstawić na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne pół godziny, co jakiś czas polewając piwem oraz wytwarzającym się sosem. Na mniej więcej kwadrans przed skończeniem pieczenia do formy wrzucić pokrojone warzywa: cukinię, paprykę, cebulę i kukurydzę, a kurczaka posypać ziarnami sezamu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 15.01.2012 07:15
ciekawe
Jaheira11 20.10.2011 22:46
kurczaka w tym wydaniu jeszcze nie próbowałam
rzenia15 10.03.2011 16:11
super przepis
Dorota59 04.03.2011 17:07
apetyczne
Agnieszka140 16.12.2010 16:54
brzmi smacznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak