Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab ze śliwką w galarecie

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masła 10dag
suszonego tymianku 1łyżeczka
sól
majeranku 1/2łyżeczki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2łyżki
suszonych śliwek 12
plasterki pomarańczy
świeże zioła do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Schab ze śliwką w galarecie

Miękkie masło wymieszać z tymiankiem, majerankiem i solą. Włożyć do zamrażalnika na 30min. Schab umyć, obgotować w 2 li osolonego wrzątku. Następnie wyjmujemy dobrze osączamy i nożem nacinamy tak, by w mięsie powstała głęboka kieszeń. Zmrożone masło pokroić w kostkę. Do kieszeni w mięsie wkładać na przemian kawałeczki ziołowego masła i śliwki. Spinamy wykałaczkami i układamy w natłuszczonej formie. Smarujemy olejem. Pieczemy 90min. w temp. 200stopni. Schab wystudzamy i kroimy w plastry. Żelatynę rozpuszczamy i łączymy z bulionem. Całość mocno podgrzać, Polać mięso, odstawić do zastygnięcia galarety.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 21.03.2012 08:05
mniam
magical66 07.11.2010 17:19
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak