Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ambrozja - nalewka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

orzechy włoskie 2-3 szt
migdały 2-3 szt
rodzynki 1 garść
wanilia 1/4 laski
śliwki suszone 5 szt
cukier 1/2 szkl
spirytus 96 % 1 litr
rum 125 ml
woda 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Ambrozja - nalewka

Śliwki wydrylować, pestki lekko stłuc młotkiem (tak, aby były popękane, ale żeby nie rozsypały się na kawałki).
Wszystkie składniki drobniutko posiekać, przełożyć do dużego słoja.
Wodę zagotować z cukrem, ostudzić, wlać do słoja razem ze spirytusem i rumem. Szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym, ciemnym miejscu na 6 m-cy.
Po upływie tego czasu przecedzić przez filtr do kawy.
Bakalie zalać niewielką ilością wody gotowanej i pozostawić na 24 godziny, po czym przecedzić, i dołożyć do słoja.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

banditka 02.11.2011 09:50
super
Krzysztof42 11.04.2011 16:37
jestem pod wrażeniem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak