Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwo słodowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słód jęczmienny 4 kg
chmiel 3 dkg
drożdże 2 dkg
woda 10 litrów

Przepis i sposób przygotowania na: Piwo słodowe

Słód rozdrobniony i chmiel zalać 10 litrów zimnej wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez kwadrans, ostudzić, przecedzić przez płótno do szklanej butli, dodać 2 dkg drożdży rozmieszanych ze szklanką letniej wody, łyżką cukru i mąki pszennej oraz sfermentowanych wcześniej w glinianym naczyniu ustawionym w cieple. Fermentować 3-8 dni w zależności od temperatury pomieszczenia. Zlać płyn znad osadu do butelek, szczelnie zamknąć, trzymać w chłodzie kilka dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pipi765 21.01.2012 11:24
pyszne jest
Izabela/bella81 22.04.2011 07:29
I jak smakuje? Przypomina smak piwa?
Iwona51
Iwona51 17.12.2010 13:14
super
RenataZ-et 09.12.2010 09:15
Bardzo ciekawe
anja3107 07.11.2010 14:13
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak