Sposób przygotowania

Słód rozdrobniony i chmiel zalać 10 litrów zimnej wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez kwadrans, ostudzić, przecedzić przez płótno do szklanej butli, dodać 2 dkg drożdży rozmieszanych ze szklanką letniej wody, łyżką cukru i mąki pszennej oraz sfermentowanych wcześniej w glinianym naczyniu ustawionym w cieple. Fermentować 3-8 dni w zależności od temperatury pomieszczenia. Zlać płyn znad osadu do butelek, szczelnie zamknąć, trzymać w chłodzie kilka dni.

Komentarze

  • 2
    images-big
    Opublikowano

    anja3107

    fajny przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    Bardzo ciekawe
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    I jak smakuje? Przypomina smak piwa?
  • 0
    original
    Opublikowano

    pipi765

    pyszne jest

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !