Sposób przygotowania

Buraka upiekłam - zawinęłam go w folię aluminiową i włożyłam do piekarnika, w którym piekła się właśnie mięso. Piekł się jakieś 40 min.. Obrałam go dopiero kiedy zupełnie wystygł i pokroiłam w plastry. Cebulkę drobno posiekałam, dodałam do niej sok z cytryny, sos sojowy i chili a także olej i miód, wymieszałam, i tą mieszanką zalałam buraka - odstawiłam pod przykryciem do lodówki na ok. 30 min.. Pomarańcz wyszorowałam, sparzyłam i wyfiletowałam cząstki miąższu. Gruszkę obrałam, wycięłam gniazdo nasienne a miąższ pokroiłam w plasterki i dodałam do pomarańczy żeby jej słodko-kwaśny sos zapobiegł ciemnieniu gruszki. Na talerzu ułożyłam warstwami plastry buraka, cząstki pomarańczy i kawałki gruszki. Polałam jeszcze sosem z cebulką spod buraków, posypałam drobniutko posiekaną natką i kawałkami pistacji. Wyszło bardzo smacznie i jednocześnie kolorowo - w sam raz na jesienny, ponury dzień :-)

Taką sałatkę możemy podać do pieczonego kurczaka albo innego mięsa - na prawdę fajnie smakuje

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    bardzo fajna sałatka
  • 1
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Interesująca.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajna a zarazem zdrowa
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    pyszna była i bardzo ładnie się prezentowała :-)
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    piękna
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !