Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ptysie

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dag
margaryna 10 dag
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 15 g
woda 1 szkl
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ptysie

Wodę z solą i tłuszczem zagotować, wsypać mąkę, ucierać około 10 minut. Gdy masa bedzie gęsta, zestawić i dalej ucierać, do przestudzonej, wbijać po jednym jajku co 4 min. ciągle ucierajac. Blachę wysmarować tłuszczem, ciasto włożyć do worka cukierniczego i robić stożki w odstepach 6 cm.Piec w 180 st.okolo 15 minut.Po wystudzeniu przekroić na pół, przełożyć pianą zaparzaną lub bitą smietaną z cukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IlonaAlbertos 02.02.2014 21:06
Smakowite.
sara1 12.01.2013 08:32
pyszne słodkości
Angelika10 29.10.2011 17:48
ale słodkości ;)
agata17ko 07.11.2010 11:03
pychotka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak