Sposób przygotowania

Nalać do samowara ok. 1 litr wody (jeżeli nie ma wody źródlanej, to wodę z wodociągu należy zagotować, odstawić bez przykrycia do wystudzenia i ponownie zagotować).
Porcelanowy lub stalowy imbryczek napełnić wrzątkiem, chwile poczekać, aby się rozgrzał i wylać wodę. Wsypać suchą herbatę. Na chwile postawić imbryk na gorącym samowarze, zdjąć i zalać herbatę 150 ml wody. Ponownie postawić na samowarze i przykryć pokrywką. Po 5 minutach dolać do imbryka ok. 150 ml wrzątku. Esencję nalewać do szklanek z metalowym uchwytem lub porcelanowych filiżanek i dopełnić wrzątkiem. Do herbaty podaje się konfitury, cytrynę lub płynny miód. Cukier - zawsze w kostkach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !