Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
masło 200 g
cukier 0,5 szklanki
jogurt naturalny 150 g
jajko 4
proszek do pieczenia 1 łyżka
sól szczypta
jabłka 1,5 kg
cynamon 1 łyżka
cukier waniliowy 1 łyżka
cukier 4 łyżki
goździki mielone 1/4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Wyrobić półkruche ciasto (mąka, masło, cukier, jogurt, żółtka, proszek do pieczenia, sól) odstawić do lodówki na 0,5 godziny. W tym czasie jabłka pokroić w kosteczkę, smażyć na patelni z dodatkiem ,cukru, cukru waniliowego, cynamonu, goździków, do konsystencji musu. Białka ubić na sztywno z dodatkiem cukru.

Blachę wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą, na blachę równomiernie wyłożyć 3/4 ciasta , nakłuć widelcem, ułożyć wystudzany mus jabłkowy, na górę ubitą piane z białej, oraz ułożyć paski pozostałego ciasta (w kratkę)

Piec 35 minut w rozgrzanym piekarniku 180stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 07.04.2012 16:32
szarlotka- mniam i pycha aż ślinka leci z języka
Grażyna13 12.03.2012 10:11
Smakowita :)
Henryka2 16.11.2011 19:40
Przeapetyczna!
oliwkowa
oliwkowa 30.06.2011 16:55
Mniam
romanrafal
romanrafal 09.02.2011 14:56
pychota
romanrafal
romanrafal 25.01.2011 16:22
kocham ją
Koper 15.01.2011 18:45
pyszna szarlotka
marta0906 13.12.2010 15:58
uwielbiam szarlotke
ada12302 09.11.2010 20:02
bardzo smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak