Sposób przygotowania

Suszone owoce pokroić, dodać rodzynki, wlać alkohol i odstawić na noc. Mąkę wymieszać z drożdżami i łyżką cukru. Dodać podgrzane mleko, przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Dodać jajka, masło, resztę cukru, przyprawy i skórkę z cytryny. Zagnieść, przykryć i odstawić na godz. Z 1/3 ciasta uformować kulę. Pozostałe ciasto zagnieść z owocami i odstawić na 30 min. Kulę rozwałkować na kwadrat. Z ciasta z owocami uformować bochenek, owinąć rozwałkowanym ciastem, ułożyć na blasze i odstawić na ok 30 min. Bochenek posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką wody i udekorować migdałami. Piec 60 min w temp. 200 st.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !