Sposób przygotowania

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek. Wsypać do niego cukier, wbić jajko, dodać pokrojone masło i dobrze zagnieść. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, uformować z niego kulę, zawinąć w folię wstawić na godzinę do lodówki. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto i za pomocą szablonu wyciąć ostrym nożem mikołajki na sankach. Figurki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok 10 min w temp. 220 st. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukier podzielić na na porcje. Każdą z nich zabarwić na inny kolor. Polukrować mikołajki oraz sanki. Zrobić dziurki na nitki odłożyć figurki, by lukier zastygł. Następnie przewlec złote nitki i zawiesić gotowe ozdoby na choince.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !