Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mikołajki na sankach ( ciasteczka)

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukru 10 dag
masła 20 dag
mąki 30 dag
jajko
cukru pudru 20 dag
soku z cytryny 5 łyżek
złota nitka

Przepis i sposób przygotowania na: Mikołajki na sankach ( ciasteczka)

Do miski wsypać mąkę, zrobić w niej dołek. Wsypać do niego cukier, wbić jajko, dodać pokrojone masło i dobrze zagnieść. Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne, uformować z niego kulę, zawinąć w folię wstawić na godzinę do lodówki. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto i za pomocą szablonu wyciąć ostrym nożem mikołajki na sankach. Figurki ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec ok 10 min w temp. 220 st. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Lukier podzielić na na porcje. Każdą z nich zabarwić na inny kolor. Polukrować mikołajki oraz sanki. Zrobić dziurki na nitki odłożyć figurki, by lukier zastygł. Następnie przewlec złote nitki i zawiesić gotowe ozdoby na choince.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Natalia/tubisiek 01.06.2012 12:56
szkoda, że nie ma zdjęcia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak