Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi z fetą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 0,5 kg
proszku do pieczenia łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka
masła 15 dag
ser feta
jajko 1
natka pietruszki
wody 1 szklanka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z fetą

Wyrobić ciasto na pierogi: mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, solą oraz sodą. Posiekane masło wyrobić z mąką, dodając stopniowo wody. Tak przyrządzone ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować je, posmarować roztopionym wcześniej masłem, oprószyć mąką i zwinąć w rulon, po czym włożyć je ponownie do lodówki na ok. 15 minut. Zrobić farsz: pokruszony ser feta wymieszać delikatnie z jajkiem, posiekaną drobno natką pietruszki, solą i pieprzem. Po upływie kwadransu wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wykrawać kółka, nakładając na nie przyrządzony farsz i zlepiać. Zagotować wodę z niewielką ilością soli. Pierogi wrzucać na wrzątek i gotować ok. 5 minut od ich wypłynięcia na wierzch.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 20.05.2012 12:17
może być ciekawy obiad :)
mic 30.09.2011 12:25
z feta nigdy nie jadlem
motomaniak 24.08.2011 23:47
Pyszne
magdalea 07.03.2011 18:16
ciekawy przepis, trzeba wypróbową
magdalea 07.03.2011 18:16
ciekawy przepis, trzeba wypróbową
iwona332 22.11.2010 11:18
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak