Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w sosie piwno-musztardowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

karkówki 1 kg
cebuli 0,25 kg
łyżki musztardy francuskiej 3 łyżki
łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki
piwa 0,5 l
miodu 2 łyżki
jałowiec
mąka
sól
pieprz
woda

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w sosie piwno-musztardowym

Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w dość grube plastry. Cebulę obrać i pokroić w ósemki, a piwo wymieszać z musztardą francuską i zmiażdżonymi owocami jałowca. Na niedużej ilości oleju/oliwy przesmażyć plastry karkówki, po czym dodać cebulę, a gdy karkówka i cebula zyskają złoty kolor, zalać je sosem piwno-musztardowym i dusić pod przykryciem ok. 45 minut (jeśliby płyn szybko wyparował, podlać mięso wodą). Po tym czasie do sosu dodać rozpuszczony miód oraz musztardę sarepską, a za pomocą zaklepki z wody i mąki zagęścić sos. Pozostawić do zagotowania i gotować jeszcze ok. minuty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorota61 01.07.2011 21:54
fajne
wolochski 23.06.2011 12:05
super
marchewka 02.05.2011 23:44
ciekawe, chyba jutro zrobię
rzenia15 22.02.2011 11:46
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak