Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki nadziewane grzybami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
cebula 1
masło 4 dag
jajko 1
pietruszka
na sos: masło 3 dag
mąka 3 dag
śmietana 1/8 l
wywar grzybowy 1/2 l
sól
grzyby suszone 5 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki nadziewane grzybami

Wybrać gładkie ziemniaki jednakowej wielkości, obrać, wydrążyć środki, wrzucić na osoloną wrzącą wodę , obgotować przez kilka minut.
Do nadzienia usiekać ugotowane grzyby, podsmażyć je na maśle z cebulą, dodać łyżkę ugotowanych i utartych ziemniaków( pozostałych z wydrążenia), posiekaną zieloną pietruszkę, sól, pieprz do smaku, jajko i wymieszać. Nałożyć farsz do wydrążonych ziemniaków , włożyć do garnka, podlać wodą z gotowania grzybów i dusić wolno pod przykryciem. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozmieszać z wodą z grzybów i ze śmietanką , wlać sos do garnka i dusić aż ziemniaki będą miękkie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak