Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przecier pomidorowy - domowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dojrzałe, zdrowe pomidory 5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Przecier pomidorowy - domowy

Umyte i opłukane pomidory rozgniatamy drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misie i po rozgnieceniu od razu rozgotowujemy we własnym soku - bez dodatku wody.
Po rozgotowaniu gorąca masę przecieramy przez ręczną przecieraczkę lub sito perlonowe, albo aluminiowy cedzak.
Jeśli przecier nie zawiera już pestek, to jest on dokładnie przetarty, a w razie obecności nasion przecieramy go powtórnie przez gęściejsze sito.
Gorący przecier wlewamy do wyprażonych, gorących butelek lub słoiczków i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni c. : naczynia do 500 ml pojemności - 15 minut, większe - do 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 12.07.2011 21:15
Pyszny soczek,lubię pić taki.
PaniMISIOWA 22.06.2011 12:04
super zapas można sobie zrobić na zimę :-)
PaniMISIOWA 22.06.2011 12:04
super zapas można sobie zrobić na zimę :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak