Sposób przygotowania

Umyte i opłukane pomidory rozgniatamy drewnianym tłuczkiem w kamiennej lub glinianej misie i po rozgnieceniu od razu rozgotowujemy we własnym soku - bez dodatku wody.
Po rozgotowaniu gorąca masę przecieramy przez ręczną przecieraczkę lub sito perlonowe, albo aluminiowy cedzak.
Jeśli przecier nie zawiera już pestek, to jest on dokładnie przetarty, a w razie obecności nasion przecieramy go powtórnie przez gęściejsze sito.
Gorący przecier wlewamy do wyprażonych, gorących butelek lub słoiczków i pasteryzujemy w temperaturze 90 stopni c. : naczynia do 500 ml pojemności - 15 minut, większe - do 20 minut.

Komentarze

  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    super zapas można sobie zrobić na zimę :-)
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    super zapas można sobie zrobić na zimę :-)
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Pyszny soczek,lubię pić taki.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !